Helgens shoppingtips

Efter att ha sett min hög av pappersmuggar jag samlat på mig från min morgonlatte, bestämde jag mig häromdan för att börja ta med mig min termosmugg istället. Mycket mer miljövänligt och dessutom håller sig latten varm hela vägen till jobbet. Så mitt shoppingtips i helgens julhandel är att köpa en termosmugg och lägga ner den i väskan.

Men undvik att köpa en mugg gjord i ABS-plast. Det innehåller nämligen OktaBDE som används som flamskyddsmedel i termoplaster, polykarbonatplaster och kontorsmateriel (som består av ABS-plast). I försök har det visat sig att ämnet skadar reproduktionen på försöksdjur eftersom ämnet liknar kroppens egna hormoner och därmed stör kroppens processer. Skadorna visar sig om man utsätts för ämnet i doser över 2 nanogram per gram kroppsvikt och dag, dvs för en 80 kg person är doser över 0.00016 gram skadligt. Dessutom kan oktaBDE påverka levern även vid låga exponeringsnivåer. Att oktaBDE verkligen tas upp av kroppen har visat sig genom tester på personer som arbetar med bland annat datorer, eftersom deras blod hade högre koncentrationer av ämnet än normalt. Fakta hämtat från artikeln Bromerade flamskyddsmedel (PBDE) i fisk och sediment.

Det bästa är att köpa en mugg som inte innehåller plast alls för att vara på den säkra sidan, men det kan visa sig vara lättare sagt än gjort. För de flesta muggar står det bara att de innehåller plast och inte vilken plast. Jag har faktiskt inte hittat en enda som med säkerhet inte innehåller ABS-plast och har lock så att den går att ta med. Det bästa jag hittat hittills är ståltermosmuggar med lite plast och en mugg på WWFs webshop, som i och för sig består av plast men om du köper den stödjer du åtminstone WWF. Vet du var man kan få tag i en termosmugg utan ABS-plast? Dela med dig av dina kunskaper!

termosmugg wwf

Annonser

5 responses to “Helgens shoppingtips

 1. Jag vet en jättebramugg som jag har kollat in på http://www.nogg.se/perstrada

  Den är läckfri och riktigt snygg, kan verkligen rekomendera den, perfekt till att ha i julklapp, fungerar till pojkvänen till farmor!
  Använder min hela tiden på morgonen, på lektionerna, perfekt verkligen! Varför har ingen tänkt på detta innan?

  De är ett UF företag så de är ungdomar som har det som projectarbete. Alltid värt att stötta det.

 2. Tack för tipset! Det ska jag kolla upp!

 3. Pingback: Håll ditt kaffe varmt! « Trädkramaren

 4. Pingback: Micron – vän eller fiende?! | Trädkramaren

 5. Pingback: Ecookie – miljövänlig och ätbar tesked | Trädkramaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s