Fina fisken?

Någon som kollade på Uppdrag granskning i onsdags? Jag gjorde och som marinbiolog blev jag glad att det kommer upp till ytan. På min utbildning snuddade vi vid frågan, men jag visste inte hur djupt systemet går och visst är det sjukt att vi genom att äta odlad lax tömmer havet på fisk!

Nu äter inte jag särskillt mycket fisk som det är och det beror inte på Norges odlade laxar. När jag pluggade zoologin fick jag reda på hur mycket parasiter fiskar (och andra djur) bär på, så efter det käkar jag aldrig rå fisk. Och efter att ha läst om miljögifter i havet, undviker jag nu även att fisk mer än en gång i månaden. Kunskap kan ibland vara hämmande.

Intressant blir det ju, som min sambo uttryckte det, när den vilda fisken försvinner och vi måste odla fisk för att kunna mata den odlade fisken. Men vad jag nu som konsument skulle vilja veta är om den odlade fisk som ligger i frysdiskarna och är KRAV- eller MSC-märkt, matas med vildfångad fisk. Kan vi lita på att märkningen hjälper och inte stjälper det marina djurlivet?

sushi1

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s