Ekoapp till din iPhone

Har du en iPhone eller blir du sugen att köpa en nu när den nya iPhoneS kommer i juli? Då finns det flera ekoprogram du kan köpa i iTunes store.

additivesÄr du orolig över alla E-ämnen i maten kan du välja mellan två program. Det ena är på engelska och heter Food Additives. Här finns mer än 450 ämnen och du kan söka på ämnets namn, på själva E-numret och risknivån. För varje ämne finns en kort information, vilken risk som finns för det och vilka sideffekter ämnet har. Det är en bra applikation där du lätt hittar det ämne du söker efter och informationen är relevant.  För vissa ämnen står till och med om det är förbjudet inom USA och/eller EU. Ett minus är att det är på engelska men å andra sidan står många ingredienser listade på just engelska. Appen hittar du i iTunes för 28 kr.

enummerDen andra E-nummer-applikationen heter kort och gott eNummer och är på svenska. Den här appen är inte lika omfattande men precis som för Food Additives kan du söka på både numren och ämnets namn, som då är på svenska. Även här finns ett risksystem med varningstrianglar. Tyvärr har man valt att ha samma färg och utformning på trianglarna och endast byta ut symbolen inne i den för de olika graderna vilket gör det lite svårt att direkt se i listan hur farlig ämnet är. Men applikationen kostar bara 7 kr och är på svenska, så jag kan ha överseende med detta.

seasonsEn annan trevlig app är Seasons som håller koll på vad som är i säsong just nu. Du kan både söka på en viss frukt eller grönsak och få en överblick på vad som är i säsong, vad som snart kommer vara i säsong och för vad säsongen håller på att slut för. En riktigt bra applikation som jag ser mig använda på frukt och gröntavdelningen när jag handlar. Tyvärr finns det än så länge bara till USA, Tyskland och Frankrike, men vi får väl hoppas på att de snart utökar även till Sverige! Vill du kika på den redan nu kan du köpa den för 15 kr i iTunes.

iphorestEn av de märkligare men också den mest konkreta appen jag sett för miljön är iPhorest. Själva applikationen består av att du ska plantera ett virtuellt träd genom att skaka din iPhone och på så sätt gräva och få det att regna så att ditt träd växer. Inte kul, men för varje app som laddas ner, planteras ett riktigt träd i USA. iPhorest är inte särskillt roligt eller utmanande på något sätt och hade det inte varit för det faktum att ett riktigt trädfrö planteras, hade jag rått dig att undvika den. Dessutom finns det  ju andra sätt att skänka pengar på, men gillar du att se digitala träd växa är det här något för dig. Den kostar 38 kr.

Det får räcka för idag. Har du en applikation som du vill dela med dig av till andra? Men vad väntar du på … beskriv den i kommentarerna eller skicka ett meddelande till mig via kontaktformuläret, så ska jag kolla på den.

iphoneeko

Annonser

10 responses to “Ekoapp till din iPhone

 1. Pingback: Ladda din iPhone med solen « Trädkramaren

 2. Pingback: Grön guide i din iPhone « Trädkramaren

 3. Seasons känns som en bra app. Man kanske kan köra som om man va i Tyskland och inte hamna allt för off. Undra när den pushar för färskpotatis?

 4. Ja det är synd att Seasons inte finns för Sverige, men i Naturskyddsföreningens app kan du också se vad som är i säsong, fast den är inte lika flashig förstås. Annars gillar jag Seasons och hoppas att de expanderar till oss också!

 5. Nämen se där – jag måste ha bommat det i NSF´s app. Verkar som mitt stora äppelintag är helt reko för säsongen.

 6. 😉 vad skönt … då slipper du våndas över äpplena!
  Ja det är lite klurigt att hitta guiden, men den ligger under ”äta” och ”grönsaker” och är uppdelad i fyra årstider.

 7. Tack för suveräna tips på gröna appar! Ska helt klart ta en titt på Seasons till nästa version av Grön guide för iPhone. /Jonas, webbredaktör Naturskyddsföreningen

 8. Ja vad kul! Det hade varit bra om man kunde söka på en frukt eller grönsak och se när just den har säsong. Och en café och restaurangguide i ”hitta butiken” hade varit super!

 9. Ska se vad vi kan göra 🙂

 10. Pingback: Geek Girl Meetup Öresund « Trädkramaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s