Green Muscle is good for me-e-e!

I dagens Sydsvenskan kan du läsa om de återkommande gräshoppsinvasionerna i  östra Afrika som förstör skördar och lämnar miljoner människor i svält. I år har man däremot löst problemet genom att släppa ut ett biologiskt bekämpningsmedel … och medlet har enligt FAO ”vad vi vet inga kända negativa biverkningar på människor och djur”. Vad trist för bönderna, för det betyder ju i så fall även att det inte påverkar gräshopporna.

Men nej, så är ju inte fallet. Medlet heter Green Muscle och består av en svamp, Metarhizium anisopliae. Svampen kommer från Afrika och angriper bara gräshoppor och verkar därmed inte utgöra någon fara för varken miljö eller människa. Och om besprutningen av DDT och andra giftiga ämnen slutar i området, finns det mycket att vinna. Men tyvärr vet vi sällan i förväg på vilka sätt ett medel kommer att påverka ekosystem och allt för ofta upptäcks riskerna för sent. Hade du till exempel levt på 1900-talets första hälft hade du kunnat se annonser för de positiva effekterna DDT har. Så försiktighet är aldrig fel, speciellt när det gäller ämnen som massdödar arter.

DDT

Annonser

2 responses to “Green Muscle is good for me-e-e!

  1. Hej!
    Tänkte bara säga att jag nu lagt in dig på min länklista 🙂

  2. Jasså, vad bra. Synd bara att jag inte bor i närheten av malmö…Fler frisörer borde satsa på miljövänligare alternativ 🙂 Har funderat på hennafärg men kan man inte bli allergisk av den?? Fast det kan man väll i försig bli av vanlig färg också…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s