Var nyfiken på havet!

Idag firas den internationella Blog action day, som i år har temat vatten. Över 4 700 bloggare världen över skriver idag om vatten i sin blogg. Jag är en av dem.

Miljoner människor är beroende av havet för att överleva och mer än 60 % av världens population bor inom 60 km från en kust. Mer än 2 biljoner ton koldioxid absorberas av havet varje år och det mesta av syret på jorden bildas i havet av plankton. Det är hem till ca 80 % av världens djur och då är långt ifrån alla upptäckta. Vi känner till mer om månen än om våra hav. På grund av detta är det först nu vi börjar förstå hur haven påverkar jorden och oss. (läs mer på marinebio.org)

Vi utnyttjar haven utan att förstå hur det påverkar ekosystemet. Och mycket av det beror antagligen på att vi inte ser vad som händer i havet och det som inte syns, finns inte. Det är tex lätt att se hur skövling av en regnskog påverkar de djur och växter som lever där, men om en fiskare bestämmer sig för att bottentråla ett rev, så syns inte denna skövling. Det samma gäller för gifter och hormoner. På land är det tydligt för alla vad som händer vid ett giftutsläpp som tex dammen i Ungern. Men i havet syns det inte och påverkar oftast bara människan om det resulterar i mindre fiskbestånd. Men trots att vi bara ser  ytan, så påverkar vi havet, vare sig vi ser det eller inte. Och havet påverkar oss!

Så ta dig en stund att utforska havet och var nyfiken. Vad är det som bor i havsdjupen? Kolla till exempel in mitt favoritdjur, mossdjuret, på Wikipedia eller YouTube. Det är ett pyttelitet djur som lever i kolonier på tex sjögräs. Du hittar det oftast som en vit ”mossa” i fina mönster på sjögräset. I varje liten ruta lever ett djur som filtrerar vattnet med sina små tentakler. Om du lägger kolonin under ett mikroskop eller i en lupp så kan du se dem sträcka ut sig ur sina ”hus” och vifta med tentaklerna. De är så söta! Så en titt på sjögräset när du är på stranden nästa gång, där bor ofta mängder av små söta djur.

Annonser

One response to “Var nyfiken på havet!

  1. Pingback: Blog Action Day 2010 – Water « enbättrevärld.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s