Greenwashing

Jag misstänker att du som jag hittar en mängd olika märkningar på prylar, om du tar en sväng i din butik. Eftersom miljövänliga produkter säljer är det många som vill in på den marknaden. Tyvärr (eller som tur är) finns det kriterier som företagen måste uppfylla för att få sätta en miljömärkning på sina varor. Men det stoppar dock inte uppfinningsrika företag, som hittar på egna märkningar och luriga ”miljönamn” på sina produkter. Detta lakar ur ditt och mitt förtroende för miljövänliga produkter och påverkar alltså hela miljömarknaden. Det här kallas för Greenwashing.


Eftersom det finns en mängd olika märkningar är det inte lätt att veta vilka som är riktiga och vilka som är ett påhitt av företag och organisationer. På The Sins of Greenwashing kan du läsa mer om greenwashing, läsa undersökningar, spela greenwashing-spelet samt ladda ner affischer och foldrar. Eftersom det är en amerikansk sida så har de tyvärr inga svenska miljömärkningar, men det är ändå en informationsrik sida.

Du kan även hitta mer information på Miljöförbundet jordens vänner, som nyligen delade ut Greenwashpriset 2010 till Andreas Carlgren.

För att ge dig och mig mat på benen när vi går och handlar kommer jag att börja med en serie miljömärkningar; vad de innebär, hur de ser ut och vilka produkter som kan få just denna märkning.

Så om du springer på en miljömärkning eller ”miljöprodukt” som du aldrig har sett tidigare eller du tycker ser skum ut, skicka in den till mig så undersöker jag det.

Annonser

5 responses to “Greenwashing

  1. En spännande idé 🙂 Kör hårt! 🙂

  2. åh vad kul att du gillar idén! =)
    Skicka gärna in märkningar om du hittar några konstiga!

  3. Åh vilken bra grej! Det här är verkligen något jag behöver läsa mer om, och toppen att du gärna kollar på konstiga märkningar, ska hålla ögonen öppna!

  4. Vad härligt Jenny!
    Ja jag är själv lite ringrostig vad gäller alla märkningar och jag hoppas att kunna få styr på det hela iom detta 😉

  5. Pingback: Miljömärkning – TCO | Trädkramaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s