Miljömärkning – Bra Miljöval

Nu fortsätter serien om miljömärkningar och den här gången är det Bra Miljöval som ska undersökas. Detta är Naturskyddsföreningens miljömärkning och har funnits sedan 1987. Då var det mest papper och tvättmedel som bar märkningen, men idag hittar du Bra Miljöval på allt ifrån tåg till elräkningar och märkningen gäller alltid en produkt och inte ett företag.

Bra Miljöval utgår från helhetsperspektivet från råvara till avfall men däremot krävs ingen livscykelanalys eftersom de anser att dessa modeller ofta kan bli komplicerade och otydliga. Det krävs dock att företag har en miljöpolicy.

För att få en produkt märkt med Bra Miljöval måste den uppfylla ett antal kriterier. Då och då görs även stickprov för att kontrollera att produkterna uppfyller kraven. En gång om året görs också en stor kontroll av alla de företag som använder märkningen. Allt granskas av auktoriserade revisorer som Naturskyddsföreningen godkänt.

Bra Miljöval är med i Global Ecolabelling Network (GEN) som har en form av peer review system för sina medlemmar. Detta är alltså en miljömärkning som du lugnt kan fortsätta handla.

Läs även om tidigare miljömärkningar: Svanen och EcoLabel

Annonser

2 responses to “Miljömärkning – Bra Miljöval

  1. Pingback: Tweets that mention Miljömärkning – Bra Miljöval | Trädkramaren -- Topsy.com

  2. Pingback: Miljömärkning – TCO | Trädkramaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s