Miljömärkning – TCO

Dags för ett nytt avsnitt i serien om miljömärkningar. Idag har turen kommit till TCO (Tjänstemännens Centralorganisation) som är en produktcertifiering för kontorsutrustning och som från början var en märkning för att förbättra arbetsmiljön för sina medlemmar. Trots att märkningen härstammar från en svensk facklig sammanslutning så är TCO-märkningen global och finns i hela världen.

Du hittar märkningen främst på bildskärmar, bärbara och stationära datorer,  headsets och kontorsmöbler. För att få sätta TCO-märket på en produkt ska företaget arbeta aktivt med frågor som fackliga rättigheter, arbetstid, skälig lön och tvångs- och barnarbete. Dessutom krävs ett certifierat miljöledningsystem (ISO 1400) för att minska miljöpåverkan. Det finns även krav på att minimera användningen av ämnen som är farliga för både hälsa och miljö. Produkterna ska också vara designade för att kunna återvinnas så att elavfallet reduceras.

Precis som Bra Miljöval är TCO med i Global Ecolabelling Network som har en form av peer review system för sina medlemmar. Så även fast TCO har fokus på människan, så hänger miljön på eftersom dessa oftast går hand i hand. En pålitlig miljömärkning helt enkelt.

Läs även om tidigare miljömärkningar: SvanenEcoLabel och Bra Miljöval samt om Greenwashing

Enhanced by Zemanta
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s