En förpackningsfri matbutik?

Häromdagen när jag och Micke var och handlade, störde vi oss på att många av de saker vi köpte hade förpackningar som vi dumpade när vi kom hem. Ta bröd tex. Det ligger ofta i påsar som inte går att förvara brödet i eftersom det inte är tätslutande, vilket betyder att vi slänger påsen när vi kommer hem och byter ut den mot en annan. Hade det då inte varit bättre om vi kunde ta med en egen påse till affären redan från början?

När man talar om trollen, så hittade Micke idag en butik i USA som erbjuder sina kunder just detta. Butiken som öppnade i år heter in.gredients och alla varor är närodlade och ekologiska. Du tar med egna burkar och påsar till butiken och väger upp och fyller dem med dina varor. Det blir alltså inga förpackningar som bara används en gång, dvs till och från butiken.
Jag hade verkligen uppskattat om våra matbutiker började med liknande saker. Det går att börja i liten skala och låta folk plocka med sig frukt och grönt i egna förpackningar eller väga upp mjöl och socker i sina egna burkar.

Vad tycker du? Hade du glatt burit med dig burkar till affären eller föredrar du fördigförpackade varor i emballage som går att återvinna?

Annonser

4 svar till “En förpackningsfri matbutik?

  1. Therése Nyholm

    Intressant frågeställning! Som jag handlar idag där vi stohandlar par gånger i månaden hade jag nog tyckt det varit besvärligt. men om butiken var nära så att man kunde handla oftare hade det nog varit väldigt trevligt.

  2. Ica Malmborgs i Lund höll på med detta några år under 1990-talet, utan någon framgång. Tror att de var för tidigt på det. Folk var inte mogna då!

  3. Hmm … ja jag tror nog inte jag hade orkat ta med en förpackning till allt eftersom vi också storhandlar. Men å andra sidan hade vi kanske ändrat köpbeteende så att det funkat.

    Tråkigt att ICA slutat med det … men med nya tider finns det kanske utrymme för det igen? Hoppas!

  4. Jag hade tyckt det var väldigt trevligt att kunna handla i de förpackningar vi har för sakerna hemma. Visst blir det lite meck att ta med sig dessa till butiken, men det är det värt att slippa alla förpackningar som man slänger direkt. Butiken skulle ju kunna komplettera med att ha bra återvinningsbara förpackningar för de varor man har glömt att man skulle handlat och alltså inte har med sig egen förpackning för…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s