Miljövänligt för kattoan

Jag och min sambo delar lägenhet med Elsa och Kjell, två superhärliga katter. Något jag inte tänkt på tidigare är hur kattsanden som vi använder till deras låda påverkar miljön. Inte förrän nu, när vi började fundera på att byta ut kattlådan och sanden.

Min sambo hittade en artikel på ETC om just detta. Tydligen är lerbaserad kattsand (vilket de flesta är) inte alls miljövänligt eftersom leran inte är biologiskt nedbrytbar. Den bryts dessutom i dagbrott som skadar miljön runtomkring, ofta långt härifrån, vilket betyder att sanden också fraktas över långa sträckor.

Så vad kan vi välja istället? Pellets gjorda på sågspån, tidningar, majs eller vete är ett biologiskt nedbrytbart material. Ofta sker tillverkningen i Sverige vilket gör att frakten inte är lika påfrestande på miljön. Själva tillverkningen är inte heller lika skadlig för miljön eftersom den bara släpper ut vattenånga. Tyvärr är pellets inte klumpbildande. Och även fast de kan komposteras är det inte bra att lägga pelletsen i kompost som du tänker använda till köksträdgården eftersom kattbajs kan innehålla parasiten toxoplasma gondii. Av samma anledning bör kattens avföring inte heller spolas ner i toaletten eftersom parasiten inte fastnar i reningsverkens filter.

Men vill du testa pellets finns det en hel del miljövänlig kattströ att upptäcka. Bland annat har Cats Best ett ekologiskt strö gjort av trä som du kan köpa hos Foderbilen. På SweCat hittar du både Toa Lätt som består av papperspellets och Worlds Best Cat Litter gjort av majsstärkelse. Från All Pet Pine kan du köpa träpellets.

Vi ska testa pellets. Vilken variant det blir återstår att se men jag återkommer med en recension. Har du katt och använder du i så fall pellets? Vad tycker du
om det?

Annonser

10 responses to “Miljövänligt för kattoan

 1. Hej!
  Vad glad jag blir att ni tänker byta ut kattsanden. Jag är själv en varm förespråkare av Peewee, alltså den där lådan där pelletsen, som blir sågspån när de blir blöta, och åker ner i en underlåda. den mest fantastiska uppfinningen för katter ever!

  Kolla gärna mina inlägg: http://www.karinsmiljoblogg.com/2009/03/praktiskt-del-2.html eller http://www.karinsmiljoblogg.com/2011/08/peewee.html

  Fin blogg du har!
  /Karin

 2. Åhh vad kul att höra från någon som verkligen har testat. Det är precis den lådanvi har funderat på att köpa och nu kommer det definitivt bli den 🙂 Ja intressant nog har vi stört oss på den jäkla sanden som hamnar över allt i flera månader men först nubörjat kolla på alternativ. Men bättre sent än aldrig!

 3. Jag har testat pellets och det fungerar bra. Billigast är att köpa bränslepellets i storsäck t.ex. på vissa mackar som säljer sådana. Kisset tas upp snabbt av pelletsen som då sönderfaller i spån och det luktar gran och furu av det hela. Bajs får man skopa upp relativt omgående.

  Pellets väger mycket mindre än sand eller lera, det går att bränna som energiåtervinning i avfallsugn och det spelar då inte någon större roll om det är kattkiss i eller lite kacka heller, vid de temperaturerna som det handlar om blir det inga problem.

  Har man flera katter får man dock tänka på att man behöver större kattlåda än vid klumpbildande, annars får man underhålla lådan väldigt ofta. Med större låda räckte det med att plocka baja morgon och kväll och när ca 50% av pelletarna sönderfallit i spån tömmer jag hela lådan och fyller på nytt ca 5 cm.

  Katterna verkar gilla det hela och det är mycket billigare än lera och annan kattsand om man köper stor säck.

  Välj om möjligt de mindre pelletsdiametrarna, de stora verkar kännas lite mer obehagliga för kattens tassar är min erfarenhet. Tror standardstorlekarna är 6 mm eller 8 mm.

 4. Hej Ichimusai
  Tack för alla grymma råd!
  Vad tyckte katterna om att ni bytte från sand till pellets? Tar dem det med ro eller tyckte dem de var jobbigt och hämnades genom att kissa på tex mattor?

 5. Vi har testat pellets och tyckte det funkade sådär. Det blev väldigt saggigt i lådan snabbt och vi fick byta ”hela lådan” mycket oftare än vad vi behövde med klumpbildande sand. Men nu när jag läste som den där speciallådan så är jag lite sugen på att göra ett nytt försök. Både att det är miljövänligare och åh så skönt att slippa bära hem tunga säckar med sand. Dessutom känns det ju som att det blir fräschare för katten när det kissiga försvinner ”av sig själv” ner i underlådan.

  Ser fram emot att läsa mer när ni testat lådan!

 6. Ja jag tror att speciallådan gör stor skillnad. Synd att den är så mycket dyrare bara, men om den gör att vi slipper sanden i hela lägenheten så är den värd varenda krona! 🙂

 7. Katterna tyckte inte något speciellt. De luktade en del på lådan innjan de bestämde sig att det går bra att kissa på träbitar också. Sedan skottade de på ordentligt.

  Fördelarna jag ser är att trämjölet som ev. skottas ur lådan av katterna lätt antingen sopas eller dammsuges upp. Den j*vla bentonitleran sitter som berget om den blir fuktig och då vi har kattoan i duschen (och flyttar den när vi duschar för att ställa tillbaks den sedan) händer det att katterna skottar omkring leran efter någon har duschat. Det slipper vi med pellets. Trämjölet riskerar heller inte att bilda ”cement” i avloppet med de otrevligheter som kan uppstå med det.

  Att det dras runt lite sågspån i lägenheten är inget problem heller. Vi brukar få dammsuga ungefär varannan dag ändå pga katthåren så det är ingen större fara med lite träspån.

  Det är bara win för mig. Hellre trämjöl på golvet som luktar granskog än bentonitlera som ger fula grå fläckar.

 8. Det låter skönt att höra. Vi har också kattlådan på toaletten och jag håller med om att leran sitter som berget när den blir blöt. Och vi är också tvungna att dammsuga ofta eftersom våra två älsklingar är långhåriga och sanden drar de ju redan runt med ändå. Jag hoppas att de som dina katter, inte tycker det är något speciellt med pellets och accepterar dem som toalett. Vi får helt enkelt testa. 🙂

 9. Låter ju helt fantastiskt med PeeWee, har också en långhårig katt som dessutom har små hårtussar mellan trampdynorna – mycket sand som följer med där!

 10. Ja det funkar bra … i alla fall med den ena katten. Elsa vägrar använda den trots att vi försökt fasa in den genom att blanda ut kattsanden med mer och mer pellets. Så än så länge har vi tyvärr inte lyckats med lilla damen. När vi tog bort den vanliga lådan helt protesterade Elsa genom att kissa i sängen. :/

  Men får man det att funka med katterna så är det guld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s